Over ons

“Screaming Beans is in 2010 opgericht door Dick van den Heuvel en Charlotte Bubeck. Totaal bevangen door het koffievirus openden wij in hartje Amsterdam onze eerste Specialty Coffee bar. De Specialty Coffee was toen nog vrijwel onbekend Nederland. Maar we waren gek van de fantastische koffiesmaken en mogelijkheden.”

Tot op de dag van vandaag zijn wij compleet overtuigd dat Amsterdam daar ook voor zal vallen. De eerste flat whites en filter koffies vlogen over de Amsterdamse toonbanken. In 2014 werden ook Sasja Delahay en Marcel van den Berg mede-eigenaar en begint Screaming Beans zelf haar koffie te branden. Screaming Beans Coffee Roasters.

verhaal-1                         mooie gevel foto sb

Wat doen we

De Coffee Bars van Screaming Beans zijn verdeeld over twee bekende straten in Amsterdam.
De één dichtbij het Centraal station; in de Haarlemmerstraat. De andermidden in de 9 straatjes; de Hartenstraat.

Amsterdams eigenwijs gedrag vind je terug in beide winkels; ze doen daar alles op hun eigen manier. De filterkoffie wordt gezet aan tafel, er wordt veel uitgelegd en veel geproefd. Dus eigenwijs in hun keuzes, maar streng op de kwaliteit. Al snel bezoeken mensen van over de hele wereld de Coffee Bars van Screaming Beans en verschijnen we op rare lijstjes als ‘bla-di-bla-before-you-die’, waardoor we soms
bekender lijken te zijn in Seattle en Melbourne, dan in Mokum zelf. Ook de Amsterdammers gingen overstag. Na eerst met veel kapsones en minachtend snuivende ‘doe es effe normaol’-ponum, vragen naar een “gewone” koffie, lieten zij zich toch overhalen om zelf te proeven en te vergelijken. Ja, Amsterdammers zijn eigenwijs, maar niet achterlijk. Ze weten heus zelf te proeven wat goed is. Ze kwamen en blijven komen.

Koffie Inkopen

DSC_0046

Ondertussen blijft Screaming Beans altijd zoeken naar de beste koffiebonen, de lekkerste manieren van bereiden, de leukste leveranciers en de beste verhalen. We blijven vernieuwen en zijn nog altijd helemaal ‘koekoe’ van koffie.

De bonen worden, zoveel mogelijk, rechtstreeks bij de (kleine) koffieboeren ingekocht.
Screaming Beans reist zelf af naar de koffieboeren om te zien, te ruiken, te horen, te proeven en te voelen hoe zij met hun koffie, omgeving en mensen omgaan. We proberen bij te dragen aan een beter inkomen en kwaliteit van leven voor de boeren en de plaatselijke bevolking zelf, en bij te dragen aan een verantwoord ondernemerschap met oog voor milieu, duurzaamheid en natuur.

DSC_0146  DSC_0148

Groene koffieIMG_0925

Screaming Beans zoekt zoveel mogelijk zelf de koffiebonen in de “Origin” landen. Zo hebben we bijvoorbeeld goede contacten in Tanzania met de enige volledig biologisch gecertificeerde Estate, en met de kleine koffieboeren op de hellingen van de Kilimanjaro.

Deze groene bonen kunnen we ook leveren aan collega koffiebranders en groothandels. Ben je zelf ook een koffiebonen importeur van ‘Specialty Coffee’ en wil je wellicht een container delen; mail ons(contact@screamingbeans.nl),

samen is makkelijker!

Village near Moshi

Tanzania

DSC_0210

 

Koffie branden

Wanneer alles in de smaak is gevallen worden de groene bonen ingekocht en verscheept naar Nederland. Elke week branden we deze bonen met liefde en toewijding. We branden alleen de allerbeste koffiebonen. We selecteren ze zelf, proeven ze uitgebreid en branden ze dan zoals wij ze het best tot hun recht vinden komen, zodat de lekkerste smaak aan de bonen wordt gegeven. Alle koffiebonen reageren anders in de brander, en niet alle bonen zijn geschikt als espresso, of als filterbranding. Alleen door alles voor te proeven kunnen we de beste smaak bepalen.

Alles draait voor Screaming Beans om smaak, en daar blijven we eigenwijs in.

DSC_0378

Koffie verkopen

De koffiebonen die we branden zijn niet alleen voor eigen gebruik. In onze webshop kun je de verse bonen bestellen, waarna wij het verpakken en dezelfde dag nog versturen. Of je neemt meteen je koffiebonen voor thuis mee, als je je dagelijkse koffie shot haalt in onze winkels. Ga naar www.screamingbeans.nl/webshop en kies meteen de bonen van jouw keuze. Let op, de voorraad is natuurlijk elke week anders en gelimiteerd om zo de versheid te garanderen. Soms is een koffie gewoon op en wachten we op de volgende oogst.

Natuurlijk wil je goede koffiebonen, en niet alleen thuis, maar ook op jouw werk. Dat kan, voor zakelijke klanten, Business-to-Business, hebben we een speciale login en pagina op de website. Hier kun je je (wekelijkse, of maandelijkse) bestelling invoeren, waarna wij leveren en factureren. Omdat de wensen van elke onderneming verschillen, maken we op maat afspraken over hoeveelheid, leveringen en prijs. Stuur ons een mail met je wensen en we nemen zo snel mogelijk contact met je op voor een persoonlijke afspraak (contact@screamingbeans.nl).

Koffie in de horeca

Misschien wil je wel je eigen melange, of je eigen merk koffie op de plank, ook dat kan bij Screaming Beans. We snappen dat de horeca andere wensen heeft dan andere bedrijven, en we haken daar graag op in. Stuur ons een mail met je wensen en we nemen zo snel mogelijk contact met je op voor een persoonlijke afspraak (contact@screamingbeans.nl).
Uiteraard verzorgen we graag de training van je medewerkers, zodat ook jouw zaak de lekkerste koffie serveert.

‘Wist je dat vele baristi in de verschillende specialty coffee barretjes oorspronkelijk zijn opgeleid en getraind door Screaming Beans?’

Koffie zetten

flat white tulp

Wil je meer weten over koffie? Of wil je je barista-skills perfectioneren?

Wij geven al jaren hele leuke, maar ook “state-of-the-art” professionele trainingen en workshops. De nadruk ligt op zowel je praktische kunde, als ook op kennis en theorie. We proberen altijd de koffie zo lekker mogelijk te maken. Dus we werken alleen met topkwaliteit bonen, de beste machines, het meeste geduld en kennis om vervolgens met die materialen de lekkerste koffie te maken. En dat dan weer aan jou te leren. Want daar gaat het uiteindelijk om; smaak! Het moet zo lekker mogelijk zijn! En daarbij hebben we aandacht voor; wat proef je, met welke boon of zetmethode en waarom? Op onze locaties, of op uw bedrijf of thuis, trainen wij naast ons eigen personeel ook particulieren en bedrijven.

We bieden de volgende trainingen/events mogelijkheden;

  • Informele koffieproeverij (al dan NIET IN COMBINATIE MET)
  • Home barista
  • Latte art voor beginners
  • Latte art voor gevorderden
  • Professionele barista training; meerdaags en op maat gemaakt voor jouw bedrijf
  • Bedrijfsuitjes, bachelorparties, vriend(inn)en groepen, enz.
  • Latte art in combinatie met informele koffieproeverij met uitgebreide catering mogelijkheden.

Ga voor meer uitleg en boekingen naar www.screamingbeans.nl/workshops